Paragrafen

Grondbeleid

Algemeen 
In 2015 heeft de gemeenteraad de Ontwikkelvisie Klein Plaspoelpolder vastgesteld. De Ontwikkelvisie geeft het ruimtelijk kader voor de transformatie van Klein Plaspoelpolder van een verouderd bedrijventerrein naar een gevarieerde woonwijk, met zowel appartementen als eengezinswoningen in diverse prijsklassen en bestemd voor diverse doelgroepen. 
Om dit te realiseren zijn verschillende deellocaties aangewezen om de komende jaren te bouwen. Drie van deze deellocaties (2, 3b en 4) zijn eigendom van de gemeente. Deze locaties worden verkocht. De overige deellocaties (1a en b, 3a en Triadome) zijn eigendom van ontwikkelaars. De gemeente bewaakt de integrale kwaliteit. Dat doet ze vooral op basis van de ontwikkelvisie. Deze is erop gericht om de bestaande kwaliteiten in het gebied te versterken en onderling met elkaar te verbinden. Per deellocatie heeft de gemeente, na een participatief traject met de bewoners, de ontwikkelvisie uitgewerkt in een spelregelkaart waaraan bouwplannen worden getoetst.  

Financiën 
De raad heeft in september 2017 besloten om een integrale grondexploitatie te openen voor de gebiedsontwikkeling van Klein Plaspoelpolder. Een grondexploitatie is een presentatiemiddel voor de financiële begroting van het plan. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de deellocaties die eigendom zijn van de gemeente en de deellocaties van derden. In de berekening worden de investeringen (grondaankoop, bouwrijp maken, inrichting, plankosten, etcetera) in het gebied gepland in de tijd. Hetzelfde wordt gedaan met de opbrengsten (verkoop grond door de gemeente en kostenverhaalsbijdragen van de ontwikkelaars).  

De aanleg van de samenhangende openbare ruimte, waarvan de basis is vastgelegd in de ontwikkelvisie, is een verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente verhaalt de plankosten en kosten voor de aanleg van deze openbare voorzieningen op de grondeigenaren in het gebied. Voor deellocaties 1a, 1b en de Triadome-locatie is het kostenverhaal inmiddels afgerond, voor deellocatie 3a zijn de afspraken over het kostenverhaal vastgelegd in de anterieure overeenkomst.  

Grondexploitatie (eerste herziening 2023) 
Het resultaat van de grondexploitatie bedraagt op basis van de eerste herziening 2023 circa € 0,2 miljoen voordelig op de eindwaarde (31 december 2026). Het risicoprofiel is bepaald door middel van scenarioanalyses en berekend op circa € 1,47 miljoen. 

Voor meer informatie over de stand van zaken en een indicatieve planning per deellocatie verwijzen wij naar het projectenboek.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 13:47:47 met de export van 07/13/2023 13:26:25