Het gemeentelijk treasurybeleid is gebaseerd op de wet Fido en het Treasurystatuut. De hoofdlijnen zijn:
- De gemeente gaat leningen aan, zet middelen uit en verleent garanties uitsluitend ten behoeve van de uitoefening van de publieke taak.
- De treasuryfunctie draagt zorg voor duurzame en voordelige toegang tot de financiële vermogensmarkten, het beperken van renterisico’s en levert adequate informatie over onze liquiditeits- en financieringspositie.
- De treasuryfunctie zorgt ook voor het optimaliseren van renteresultaten binnen de kaders van de wet Fido en het Treasurystatuut.
- Er wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van interne financieringsmiddelen om het aantrekken van leningen te beperken.
- De gemeente verstrekt alleen garanties, borgtochten of leningen aan derden als dit past binnen de kaders zoals deze zijn gesteld in het Trearuystatuut en de "voorwaarden en overige regels garanties en leningen".
- Overtollige geldmiddelen worden uitgezet bij het Rijk (schatkistbankieren).
Het liquiditeitenbeheer van de gemeente (beheer van betalingen en ontvangsten) is gebaseerd op een prognose voor een periode van twaalf maanden. Met het dagelijks monitoren van de liquiditeitspositie en informatie uit de organisatie is de liquiditeitsprognose in 2022 gedurende het jaar geactualiseerd.
De Treasurycommissie is in 2022 een aantal keer bij elkaar gekomen. De Treasurycommissie heeft gekeken naar de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van financiering (rente en omvang) voor de gemeente.
Het is van belang dat de inwoners, ondernemers en instellingen kunnen rekenen op tijdige betalingen door de gemeente. Het betaalproces is daarin een kritiek proces en was sterk afhankelijk van paar gespecialiseerde medewerkers. Door automatische saldoregulatie van de gemeentelijke rekening courant te activeren is het betaalproces minder afhankelijk van medewerkers. Het saldo van de gemeentelijke betaalrekening wordt dagelijks automatisch aangevuld / afgeroomd met als tegenrekening de gemeentelijke schatkistrekening.