5. Sport, cultuur en recreatie

5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Dit taakveld omvat de aanleg en het onderhoud van openbaar groen, openbaar water en speel- en recreatieve voorzieningen. Ook volkstuincomplexen vallen onder dit taakveld.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De gemeente zet met het onderhouden en beheren van de openbare ruimte en infrastructuur in op het behoud van het groene karakter, het vergroten van de variatie en beleving van groen in de wijken en de verbindingen tussen het stedelijk en buitengebied. Hierbij wordt ook steeds meer gekeken naar de ecosysteemdiensten die het groen aan de bewoners levert. Hierbij valt te denken aan biodiversiteit, opslag van CO2, zuurstofproductie, fijnstof afvang en het temperen van klimaat extremen.

In 2022 hebben we het beheer en onderhoud conform plan uitgevoerd. Zo hebben we bijvoorbeeld extra bomen aangeplant bij de school de Driemaster en bij de scoutingvereniging langs de Veurselaan. Ook zijn de groeiplaatsen bij de bomen langs het Buitenwater verbeterd. Voor Operatie Steenbreek hebben we de volgende vergroening uitgevoerd: bestrating vervangen door groen aan de Bachlaan, verwijderen van bestrating en aanleg van plantvakken aan het van Wassenaer-Hoffmanplein en bij de Parkweg / Rozenboomlaan.

Vanuit het Uitvoeringsprogramma van de landschapstafel Duin, Horst & Weide is in 2022 een aantal (onderdelen van) projecten gerealiseerd. Ten eerste het project ‘Vitale Verbinding Loozone’, waarbinnen een reeks informatiepanelen is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Den Haag.
De informatiepanelen en een aantal bankjes dragen bij aan een sterkere beleefbaarheid van de groene schakel ‘Huis ten Bosch – de Vliet’. Ten tweede is een weidevogel kerngebied gerealiseerd in de Zoetermeerse Meerpolder, onderdeel van de Green-blue Deal tussen samenwerkende partners (provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer). Het project is grotendeels gerealiseerd in 2022 en wordt afgerond in 2023.

Verbonden partij(en)

Dunea N.V.

Doelstelling

Dunea N.V. Drinkwaterbedrijf Zuid-Holland levert betrouwbaar drinkwater en beheert de duinen tussen Monster en Katwijk.

Ontwikkelingen

Dunea heeft in de komende jaren drie grote opgaven in de drinkwatervoorziening om haar leveringsgebied klaar te maken voor de toekomst. Uitdagingen zijn hier dat de bevolkingsgroei in het verzorgingsgebied sneller gaat en eerder plaatsvindt dan eerder aangenomen. Daarnaast zijn er effecten door de klimaatverandering en extra zuivering om de waterkwaliteit op peil te houden. Om de grotere afzet te kunnen faciliteren zal er extra en eerder moeten worden geïnvesteerd in een grotere productiecapaciteit. Vooralsnog kan Dunea de extra middelen opvangen die benodigd zijn om de productiecapaciteit te vergroten. Deze worden deels gedekt door de tarieven binnen de toegestane kaders te verhogen.

Wat heeft het gekost?

Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Primitieve
begroting
2022

Begrotings-
wijzigingen
2022

Begroting
na wijziging
2022

Realisatie
2022

Voor- / nadeel

Lasten

8.274

351

8.625

9.498

-873

Baten

712

-100

612

1.720

1.107

Saldo van lasten en baten

-7.562

-451

-8.012

-7.778

234

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Daarnaast zijn er beheer en exploitatielasten van watergangen, parken, speelvoorzieningen en openbare kunst.

De baten betreffen inkomsten vanuit verkoop snippergroen, huurinkomsten van volkstuinen en boetes met betrekking tot handhaving van bouwvergunningen.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 13:47:47 met de export van 07/13/2023 13:26:25