Beleid en beheer
Het beleid is vastgelegd in het Water en Rioleringsplan 2022-2027 en betreft de invulling van de gemeentelijke zorgplicht voor inzameling en transport van afvalwater, hemelwater, grondwater en inrichting en beheer van oppervlaktewater als onderdeel van de gemeentelijke openbare ruimte.
In het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2019-2022 is een intensivering doorgevoerd voor steenbreek in de openbare ruimte en afkoppelen bij herbestraten en grotere gebouwen. Dit jaar is er gewerkt aan het opstellen van een communicatieplan om de inwoners meer bewust te laten worden van een goed gebruik van de riolering bij het lozingsgedrag (zoals bijvoorbeeld geen hygiënische doekjes en geen frituurvet) en rondom het huis minder te verharden en meer te vergroenen.
Kwaliteit
De huidige kwaliteit wordt gemonitord aan de hand van 5 kernprestatie-indicatoren. De KPI-monitor van 2020 (beschikbaar half 2021) is opgenomen in het WRP 2022-2027. De indicatoren welke op groen staan zijn:
- Tevreden gebruikers
- Realisatie volgens plan
- Toestand op orde
- Toelaatbaar omgevingseffect
De indicator “Goed gebruik” staat op geel. In het Water- en Rioleringsplan 2022-2027 zijn capaciteit en financiële middelen opgenomen om de score van deze indicator te verhogen.
Wat hebben we er voor gedaan?
Beschoeiingen
- Aan de Corbulokade en het aansluitende deel van de Overburgkade is de beschoeiing vervangen
- Plaatselijke reparaties in verband met de veiligheid zijn uitgevoerd aan de Aart van der Leeuwkade, de van Alphenstraat en op de terreinen van de volkstuinverenigingen aan de Arentsburghlaan en Schipholboog
- De geplande vervanging van enkele beschoeiingen in 't Lien wordt later uitgevoerd omdat dit plaats vindt in samenwerking met Wooninvest. Zij nemen de werkvoorbereiding en aanbesteding voor hun rekening
Riolering en duikers
Het jaarlijkse Inspectie- en Onderhoudsplan Riolering is dit jaar is volgens plan minimaal uitgevoerd. Het repareren van huis- en kolkaansluitingen is ook volgens planning uitgevoerd. Verder zijn er hydraulische onderzoeken uitgevoerd zodat de voorbereiding van een aantal rioolvervangingsprojecten kan starten. Het onderzoek naar zetting van riolen is in uitvoering. De meest urgente risico-riolen zijn van een nieuwe binnenwand voorzien.
De gemeente probeert rioolvervanging zoveel mogelijk te combineren met werk aan de weg, drinkwater en energie infrastructuur en gebiedsontwikkelingen. Door deze benadering is de planning vooral bij de rioolvervangingsprojecten Koningin Julianalaan, Marcellus Emantslaan, van Faukenbergestraat/Van Naeltwijckstraat en Veursestraatweg/Parnashofweg, vertraagd. De rioolvervanging aan de Strabolaan is in 2022 afgerond. Daarnaast hebben er in 2022 voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden in Prinsehof-Laag en Bernhardlaan. In 2022 zijn 50 regentonnen geplaatst in Prinsenhof-Laag en is het burgerparticipatie traject doorlopen. Meer informatie over de voortgang van deze projecten is opgenomen in het projectenboek.
Gemalen en drukriolering
De gemeenschappelijke regeling Netwerk Afvalwaterketen Delftland (NAD) Gemalenbeheer voert voor ons het dagelijks onderhoud van de gemalen uit sinds 2020. Dit betreft onder andere het verhelpen van meldingen en storingen en sinds 2022 ook het reinigen van de gemalen. Ingeschat is dat ongeveer 70% van de meldingen zijn verholpen zonder dat de afvoer van rioolwater is onderbroken. In de overige gevallen is de storing in de afvoer verholpen voordat problemen ontstonden. In 1 geval is dit niet gelukt.
Er is achterstand ontstaan in het investeringsplan gemalen. De oorzaak hiervan is dat onder andere een gedegen, technische voorbereiding vereist is. Op dit vakgebied is een te kort aan personeel. De uitvoering is verschoven van 2022 naar het vierde kwartaal van 2023. In 2022 zijn wel de rioolgemalen kinderboerderij Essesteijn en Laan van Dobbe tot Zegge gerenoveerd.