Beleid en beheer
Het kapitaalgoed gebouwen wordt onderhouden op grond van de geldende wettelijke verplichtingen en het vastgestelde beleid.
Het college heeft op 3 november 2020 vastgesteld welke status het vastgoed van de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft. Op basis van deze statuslijst wordt bepaald welk vastgoed in aanmerking komt voor onderhoud. Dit onderhoud wordt vastgelegd in de MeerJaren OnderhoudsPrognose (MJOP). De MJOP 2019-2022 is op 10 juli 2018 door het college vastgesteld. De MJOP is behalve de prognose ook de financiële onderbouwing voor de begroting.
De MJOP moet vijfjaarlijks worden geactualiseerd. De controle/actualisatie van de MJOP gebeurt in twee delen. Het ene deel bevat de installaties (uitgevoerd in 2018) van het vastgoed en het andere deel het bouwkundig onderhoud (uitvoering afgerond 2021) van het vastgoed.
Gedurende het jaar worden vastgoed mutaties (koop, verkoop, sloop) in de MJOP verwerkt. Aan het einde van het kalenderjaar wordt er een controle uitgevoerd op de uitvoering. Onderhoud (vervanging) dat niet uitgevoerd is (technische staat is nog goed) wordt in overleg met de contractpartners doorgeschoven naar een later tijdstip.
Kwaliteit
De kwaliteit voor het (onderhoud) vastgoed wordt vastgesteld door conditiemetingen.
De conditiemetingen van de gemeentelijke gebouwen zijn gebaseerd op het in Nederland algemeen erkende normenstelsel de NEN 2767. De meting van de staat van onderhoud conform de NEN 2767 kent een scoreverloop van 1 (zeer goed [splinternieuw]) tot 6 (zeer slecht [krot]).
- Onderhoudsconditie 1 en 2
- Dit kenmerkt zich door relatief korte vervangings- en onderhoudscycli. Onderdelen en elementen worden ruim voor het verstrijken van de technische levensduur vervangen. Uitvoeren van zeer regelmatig contract- of preventief onderhoud waardoor weinig tot geen klachten voorkomen.
- Onderhoudsconditie 3
- Dit kenmerkt zich door langere vervanging- en onderhoudscycli. Onderdelen en elementen worden omstreeks (net voor of net na) het verstrijken van de technische levensduur vervangen. Uitvoeren regelmatig contract- of preventief onderhoud waardoor relatief weinig tot beperkt aantal klachten kunnen voorkomen.
- Onderhoudsconditie 4
- Dit kenmerkt zich door lange vervangings- en onderhoudscycli. Onderdelen en elementen worden pas vervangen nadat deze technisch onherstelbaar kapot zijn. Uitvoeren regelmatig curatief onderhoud waardoor klachten kunnen worden voorkomen.
- Onderhoudsconditie 5 en 6
- Het verouderingsproces is onomkeerbaar en uitvoeren van onderhoud heeft nauwelijks tot geen effect. Een conditiescore van 3 is – naar de maatstaf van de meeste vastgoedportefeuillehouders of gebruikers – voldoende.
Het onderhoudsbeleid voor de gemeentelijk is als volgt ingericht:
- Voor de gebouwen voor de huisvesting van de eigen organisatie met een publieke functie en schoolgebouwen wordt conditie 2 aangehouden. Dit houdt in een goede onderhoudstoestand afhankelijk van de ouderdom van het gebouw.
- Voor de verhuurde panden en de sportgebouwen wordt conditie 2-3 aangehouden. Dat houdt in een goede tot redelijke onderhoudstoestand afhankelijk van de ouderdom van het gebouw.
Wat hebben we er voor gedaan?
De MJOP is de leidraad voor de uitvoering van het groot onderhoud van de gebouwen. Per locatie en per onderdeel wordt bekeken of groot onderhoud noodzakelijk is. Indien de technische levensduur voldoende is dan wordt het groot onderhoud vooruit geschoven in tijd. Daarnaast hebben we ook
te maken met een kortere technische levensduur dan voorzien. Deze werkzaamheden worden dan in de MJOP naar voren geschoven. De in 2022 uitgevoerde werkzaamheden van het groot onderhoud hebben niet geleid tot veel hoge kosten en /of vertraagde uitvoering. In 2023 moet de MJOP een update krijgen (5 jaarlijkse verplichting). In deze update zal het prijsniveau van de kosten voor onderhoud worden geactualiseerd naar het prijspeil 2023.